Grupul energetic american AES Corporation, cu operatiuni la nivel global, este interesat pe termen lung de Romania, pe care o considera o piata - cheie in regiune, cu una dintre cele mai rapide cresteri, a anuntat, ieri, la Bucuresti Paul Hanrahan, presedintele companiei.
"Investitorii vor lua in calcul costul capitalului regional, evolutia PIB si ultimele performante ale Romaniei, upgradari de rating si alti indicatori cand vor inaintea ofertele pentru Electrica Muntenia Sud (EMS)", a declarat pentru ZF seful AES Corporation. AES se afla pe lista celor zece competitori pentru pachetul majoritar la pri-vatizarea distributiei de electricitate EMS. Strategia AES vizeaza o intrare pe piata de energie din Romania, la nivelul distributiilor si facilitatilor de productie de energie electrica, fiind interesati de crearea unei structuri integrate pe piata.
"Privim cu interes la oportunitatile de pe piata de energie. Suntem interesati de complexurile energetice din Oltenia, de Muntenia Sud, de active ale Termoelectrica sau din domeniul hidroenergetic. Ne intereseaza inclusiv dezvoltarea de proiecte greenfield pe aceasta piata", a spus Hanrahan, care afirma ca in vizor nu intra proiecte din domeniul gazelor sau implicarea in lucrarile de punere in functiune de noi reactoare la Centrala de la Cernavoda.
"Chiar daca pierdem licitatia la Muntenia Sud, vom cauta alte proiecte in Romania, noi fiind interesati de aceasta piata pe termen lung", explica Hanrahan. El a refuzat sa faca vreun comentariu referitor la valoarea de piata a EMS sau care ar putea fi nivelul ofertei financiare pentru preluarea a doua treimi din compania supranumita "perla coroanei" Electrica.
AES, grup cu afaceri de 9,5 mld. $ si operatiuni in 27 de tari, si-a deschis recent un birou la Bucuresti.
adrian.mirsanu@zf.ro Grupul energetic american AES Cor