O alta pista a politicienilor locali a fost descentralizarea. ?Avem idei extraordinare, dar nu putem face nimic din cauza Bucurestiului? sau ?Banii banatenilor iau drumul Moldovei? sunt doar cateva dintre sloganurile menite sa alimenteze sensibilitatile electoratului. Luand insa la bani marunti marile proiecte despre care se spune ca ar fi fost blocate in Capitala, descoperi ca acestea fie nu prea au existat decat in imaginatia politicienilor, fie nu prea au fost sustinute nici pe plan local.
Descentralizare fara finantare
Presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, recunoaste ca de fapt nu prea se poate vorbi de mari proiecte blocate. ?Eventual, nu au fost sustinute prea tare?, explica el cand vine vorba de relatia cu guvernantii de la Bucuresti. In privinta marilor proiecte, aminteste doar doua, dintre care unul nu apartine neaparat Timisului, fiind de interes national.
?S-a intarziat prea mult proiectul autostrazii, in conditiile in care se stia ca principala conexiune cu vestul se face pe aici. Acum situatia s-a deblocat. Al doilea mare proiect care este tergiversat este pasajul de la Lugoj spre Buzias. Lucrarile au demarat de mai multi ani, dar au intarziat din cauza lipsei de bani. Fiind o lucrare foarte mare, nu se poate face fara fonduri de la Guvern?, mai spune Ostaficiuc.
In privinta descentralizarii, presedintele Consiliului Judetean Timis deplange faptul ca transferul decizional nu a fost insotit si de o finantare bugetara. ?Au existat cazuri de descentralizare a serviciilor fara a primi si fondurile necesare de la buget. Asa s-a intamplat la scoli, dar mai ales in domeniul social. Am cheltuit foarte multi bani pe astfel de proiecte, in conditiile in care nu a venit cofinantarea. Am solicitat ca Ministerul Muncii sa preia Centrul de la Gavojdia, dar nu am primit niciun raspuns. Apoi de