Partidele din coalitie au batut palma pentru Legea privind stoparea migratiei politice. Potrivit proiectului de lege asupra caruia au cazut de acord, consilierii locali si judeteni vor ramane fara mandat daca nu pleaca sau sunt dati afara din partidul pe listele caruia au fost alesi. In schimb, primarii sunt demisi doar daca isi parasesc formatiunea sub sigla caruia au candidat.
Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, dupa reuniunea de luni seara a liderilor partidelor aflate la guvernare. "In ceea ce priveste situatia primarului, avand in vedere ca alegerea se face pe persoana, s-a ajuns la concluzia ca-si va pierde mandatul numai daca isi da demisia din formatiunea politica ce l-a sustinut si nu daca este demis", a explicat Ciuca decizia. Aceasta formula a fost aleasa "pentru a se impiedica santajul politic din partea partidului", a adaugat el.
Legiferarea, solutie ineficienta
Totusi, formula aleasa este una cel putin nefericita. Asa cum au aratat si numerosi reprezentanti ai societatii civile, migratia politica nu poate fi oprita prin legiferare, ci printr-un acord al partidelor care sa convina sa nu mai primeasca "dezertorii" altor formatiuni.
Daca proiectul va intra in vigoare, consilierii vor sta la mana partidului si vor trebui sa voteze numai asa cum le cer liderii. Astfel este afectata libertatea lor de constiinta, pentru ca tot timpul asupra lor va plana amenintarea excluderii din partid.
Chiar daca in cazul primarilor s-a facut o concesie, si prevederile ce ii privesc sunt foarte discutabile. Daca in cazul consilierilor exista scuza ca au fost alesi pe liste de partid, primarii au reusit adesea prin forte proprii sa fie alesi, si nu cu ajutor de la partid. Un alt argument impotriva este acela ca ei sunt alesi prin vot direct, practic nominal.
Dar cel mai puternic argument contra e