Bulgaria ar trebui ca in urmatoarea luna sa achite Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Mondiale datorii in valoare de 280 milioane de euro, a declarat James Roaf, reprezentant al FMI, citat de Reuters.
Potrivit lui Roaf, guvernul bulgar va plati o parte din datoriile catre FMI pe 28 decembrie, precum si o cota din cele catre Banca Mondiala pe 5 ianuarie. "Aceasta va fi o continuare a programului de administrare a datoriilor si a operatiunilor de achitare a acestora", a spus Roaf.
Guvernul bulgar a anuntat ca statul isi va reduce datoria externa la circa 5,2 miliarde de euro, fata de 5,479 miliarde de euro - echivalentul a 25,9% din Produsul Intern Brut (PIB) - la sfarsitul lunii septembrie. In ultimii sapte ani, Bulgaria a platit datorii de 2,2 miliarde de euro. Valoarea totala a datoriei statului catre FMI se ridica la 778,3 milioane de euro, iar a celei catre Banca Mondiala la 917,1 milioane de euro. Aceste sume includ doar imprumuturile contractate, nu si garantiile si creditele oferite statului pentru investitii.
Acordul Bulgariei cu FMI urmeaza sa expire la sfarsitul lui septembrie 2006, cu putin inainte de aderarea la Uniunea Europeana.
Pentru anul viitor, guvernul bulgar a propus un buget echilibrat, in timp ce FMI sustine ca statul ar trebui sa obtina un surplus cel putin la acelasi nivel ca si in acest an.
Bulgaria a corelat evolutia monedei nationale de cea a euro si este unul dintre statele europene cu cea mai restrictiva politica fiscala. La sfarsitul lunii octombrie, Bulgaria a consemnat un excedent bugetar de 1,64 miliarde de leva (984,4 milioane de dolari), echivalentul a 3,9% din PIB, fata de 1,48 miliarde de leva in urma cu un an.
Bulgaria ar trebui ca in urmatoarea luna sa achite Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Mondiale datorii in valoare de 280 milioane de euro, a declarat James Roaf