Bugetul de austeritate al UE propus de Londra blocheaza procesul extinderii Uniunii, afirma presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso.
"Este inadmisibil! Cu aceasta propunere nu cred ca este posibil sa avem Europa extinsa pe care o dorim, nu este posibil, nu putem continua cu noi extinderi. Acest buget este pentru o mini-Europa, nu pentru o Europa extinsa pe care o dorim si pentru o Europa puternica de care avem nevoie", a spus Barroso intr-una dintre cele mai dure luari de pozitii la adresa propunerii britanice.
Barroso a facut aceasta declaratie dupa o intalnire cu premierul roman Calin Popescu-Tariceanu, luni seara, la putin timp dupa ce propunerea de buget pentru exercitiul financiar 2007-2013 a Marii Britanii a fost prezentata oficial.
Critica la adresa bugetului propus de britanici nu este singulara. Vociferari s-au auzit din partea Frantei si a noilor membri, singurii per-danti (carora li se adauga si Romania si Bulgaria) in cazul in care propunerea va fi acceptata de sefii de state si de guverne la summit-ul Consiliului European de la mijlocul lunii.
Propunerea britanica prevede economii de 24,7 miliarde de euro, in perioada 2007-2013, fata de propunerea Luxemburgului (care a detinut presedintia UE inaintea Londrei) care fusese acceptata de 22 dintre cei 25 de actuali membri ai UE (s-au opus Marea Britanie, Olanda si Danemarca). Asadar, bugetul UE ar urma sa fie de 846,7 miliarde de euro (fata de 871 de miliarde de euro cat propunea Luxemburgul sau peste 1.000 de miliarde de euro cat propunea Comisia), iar economia ar urma sa fie operata prin reducerea fondurilor acordate noilor membri si Romaniei si Bulgariei.
Noii membri ar urma sa piarda 15 miliarde de euro, fonduri regionale, cu sapte miliarde ar urma sa scada ajutoarele pentru dezvoltarea rurala a acestor tari, iar alte doua