Cinema Republica(Foto: Romaniafilm Cluj)
"Privatizarea va trebui sa vina cu o puternica infuzie de capital. De bine, de rau, multe din salile in care astazi ruleaza filme sunt functionale", a declarat Gabriela Bodea, directorul sucursalei interjudetene RADEF Cluj.
Intrebarile, care si le pune Gabriela Bodea sunt acelea privind cum se va face evaluarea spatiilor cinematografice scoase la licitatie, precum si modul in care se vor vinde acele sali, precum "Republica" si "Arta" din Cluj, unde se dovedeste clar o afluenta ridicata a publicului spectator.
"Imi aduc aminte, cand s-a incercat ceva similar, prin anul 2000, Stere Gulea conducea atunci Centrul National al Cinematografiei, pentru vanzarea salilor inchiriate, ar fi fost nevoie de aproape un an", a mentionat Bodea.
Directoarea RADEF Cluj spera ca cinematografele care functioneaza astazi cu un public destul de numeros, din orasele Cluj, Bistrita, Targu Mures sau Satu Mare, sa isi pastreze, si dupa privatizare, obiectul activitatii, mai ales ca, in Europa, se revine la spectacolele din salile clasice de cinema, cu un program adecvat, multiplexurile sugrumand comercial industria difuzarii filmelor pe pelicula de celuloid.
Daca nu se va tine seama de asa ceva, "Romania risca sa ajunga o tara fara sali clasice de cinema", a precizat Gabriela Bodea.
Strategie liberala
Potrivit proiectului de privatizare RADEF initiat de Ministerul Culturii si Cultelor, vor fi parcurse trei etape principale: vanzarea salilor de cinema inchiriate catre actualii utilizatori (operatori privati) prin negociere directa, vanzarea prin licitatie publica a salilor de cinema care sunt inca in functiune si ale salilor ale caror contracte nu au fost respectate de catre utilizatori.
Du