Terenurile din cartierul Primaverii sint in momentul de fata aproape la fel de scumpe ca si cele din marile capitale europene si vor continua sa creasca. De aceea, analistii imobiliari nu exclud posibilitatea aparitiei unui blocaj pe aceasta piata.
Analistii de pe piata imobiliara se asteapta ca, in urmatoarea perioada, "blocajul" de pe piata apartamentelor de locuit sa se extinda si la terenurile pentru locuinte. Potrivit unui raport al Institutului de Consultanta Imobiliara, in momentul de fata, proprietarii de terenuri cer pe metrul patrat de trei ori mai mult decit cu trei ani in urma.
Astfel, daca la inceputul lui 2003, in zona Dorobanti, un metru patrat de teren costa intre 335 si 350 de euro, in momentul de fata, acelasi teren costa peste 1.000 de euro.
De asemenea, in cartierul Primaverii, pretul terenului este similar celui din marile capitale europene, ajungind pina la 2.500 de euro pe metrul patrat. Mai mult, preturile isi urmeaza trendul ascendent, conducind la reducerea rentabilitatii unei astfel de achizitii si implicit la un blocaj al pietei.
Rentabilitatea terenului
Conform studiului, pentru ca investitia intr-un teren necesar dezvoltarii unui proiect imobiliar sa fie rentabila, pretul acestuia nu trebuie sa depaseasca 15% din valoarea totala a investitiei. Aceasta cu exceptia proiectelor imobiliare complexe, unde costul terenului poate ajunge la 20-25% din total investitie.
In schimb, daca acest procent depaseste 45-50%, investitia devine nerentabila, iar "piata se plafoneaza de la sine".
Articol integral in Cotidianul
Terenurile din cartierul Primaverii sint in momentul de fata aproape la fel de scumpe ca si cele din marile capitale europene si vor continua sa creasca. De aceea, analistii imobiliari nu exclud posibilitatea aparitiei unui blocaj pe aceasta piata. @