Piata imobiliara s-a dovedit a fi cea mai atractiva si cu cel mai mare randament din ultimii trei ani. Din 2006, investitorii persoane fizice vor avea posibilitatea sa cumepere titluri imobiliare cu o "dobanda" de minimum 20% pe an in euro.
Studiile efectuate de Banca Mondiala pe segmentul pietei imobiliare in tarile in curs de dezvoltare, printre care si Romania, arata ca suprafata construita a marilor orase se va tripla in urmatorii 30 de ani. In acest context, marile fonduri de investitii si dezvoltatorii de proiecte imobiliare au inceput sa descopere oportunitatile oferite de Romania.
Cei mai activi jucatori pe piata romaneasca sunt doua fonduri de investitii austriece CA Immo si Europolis, si investitorii non-institutionali.
Recent, New Century Holdings, administratorul unuia din cele mai mari fonduri de investitii de pe piata romaneasca, Broadhurst, si-a anuntat intentia de a intra direct pe piata imobiliara, dar in postura de dezvoltator (cel care coordoneaza toate proiectele imobiliare).
Totusi, poate ca cea mai interesanta perspectiva o vor dezvolta cele doua fonduri imobiliare care se vor lansa la sfarsitul acestei luni, administrate de Certinvest. Daca fondul imobiliar calificat se va adresa, in principal, investitorilor institutionali, fondul autoadministrat va accepta atat investitori persoane fizice, cat si juridice.
Acesta din urma nu se va supune supravegherii CNVM si se va implica in proiecte noi de dezvoltare imobiliara, de la achizitia de terenuri, pana la constructia de imobile sau blocuri de apartamente care pot fi mai apoi inchiriate ori vandute. Fondul autoadministrat nu va avea legatura cu societatea de administrare decat strict prin persoanele implicate in acest proiect.
Caracteristicile fondului imobiliar
• valoarea unei unitati de fond – 1.000 de euro
• v