Intotdeauna ne dam seama cat de mult a contat pentru noi ceva sau cineva doar dupa ce pierdem acel lucru sau acea persoana. Nu va spunem nimic nou, asa este. Cu totii stim asta, si poate am si trait pe pielea noastra, de mai multe ori in viata, aceasta experienta.
Tocmai de aceea, credem ca e cu atat mai important sa semnalam luciditatea unor oameni de a avertiza asupra pericolului pierderii definitive a unor peisaje naturale din Romania, asa cum au patit-o case mai mari, occidentale.
O initiativa semnificativa care nu impresioneaza neaparat prin suma alocata, cat prin curajul Orange Romania si al fundatiei ADEPT Transilvania de a miza (aproape totul, adica succesul proiectului) pe parteneriatul cu comunitatea.
Fapt riscant si oarecum atipic pentru "aria" proiectelor de responsabilitate sociala, ce presupun, de regula, simplificand la maximum lucrurile, doar "bunavointa" cuiva de a primi niste bani, bunuri sau servicii.
Proiectul, in cuvintele initiatorilor
Proiectul demarat de Orange Romania se bazeaza pe un parteneriat incheiat cu fundatia ADEPT Transilvania pentru sprijinirea unui proiect inovativ dedicat conservarii biodiversitatii peisajului si dezvoltarii comunitatilor rurale.
Proiectul vizeaza o suprafta de 100.000 hectare din zona satelor sasesti, sud-estul Transilvaniei, o arie importanta din punct de vedere ecologic si cultural, caracterizata printr-o mare diversitate a florei si faunei, cu multe specii amenintate de disparitie la nivel international.
Cu toate acestea, exista o serie de factori care influenteaza negativ biodiversitatea acestei zone - abandonul pajistilor, managementul irational al padurilor, lipsa informatiilor, utilizarea intensiva de pesticide si ingrasaminte artificiale care distrug usor si definitiv flora si fauna bogata, poluand apele curgatoare. Proiectul are ca obiectiv cons