Cele 41 de inspectorate de politie judetene isi schimba aproape din temelii "infatisarea" in mai putin de o luna
Reforma pusa la punct de conducerea Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) urmareste eficientizarea activitatii din teritoriu prin eliminarea suprapunerilor si descentralizarea unor competente. Tot pentru alinierea la standardele Uniunii Europene, seful Politiei Romane, chestorul Dan Valentin Fatuloiu, doreste introducerea unor noi concepte de organizare, dar si reducerea functiilor de conducere si trimiterea cat mai multor politisti in teren.
Exact cum se doreste si la Politia Capitalei. La 1 ianuarie 2006, se va lucra dupa cu totul alte reguli, planul de reorganizare fiind deja "batut" in cuie si aprobat de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Reforma institutionala, se precizeaza intr-un comunicat al IGPR, a urmarit, cu prioritate, eliminarea paralelismelor, descentralizarea unor competente si responsabilitati ale inspectoratelor judetene catre subunitatile cu atributii de executie. Tot din 2006, urmeaza sa fie pusa in aplicare si comasarea formatiunilor de Politie Rutiera si Criminalistice de la municipii cu cele existente la inspectorate. Concret, va exista un singur serviciu la nivelul judetului prin care vor fi gestionate toate evenimentele petrecute in zona respectiva. Concomitent se va realiza si extinderea competentei teritoriale a noilor structuri, pentru asigurarea unei mai bune mobilitati si pentru utilizarea eficienta a mijloacelor logistice.
Elementele de noutate ale noii conceptii de organizare a inspectoratelor judetene de politie, se mentioneaza in acelasi comunicat, vor fi infiintate unitati teritoriale de analiza a informatiilor, de inspectie interna, precum si compartimentele cu atributii de reprezentare juridica, toate aflate sub directa coordonare a sefilor de inspectorate.
Prin