Bilantul de un an al Guvernului Tariceanu inregistreaza la prima vedere mai multe ciondaneli decat realizari. Nimic surprinzator pentru un guvern nascut din incrucisari neprevazute si extras cu forcepsul din maruntaiele politicii de moasa incapatanata numita Traian Basescu.
MOSITI DE BASESCU. De trei saptamani a avut nevoie seful statului sa rastoarne rezultatul primului tur de scrutin si sa creeze Guvernul Tariceanu Bilantul de un an al Guvernului Tariceanu inregistreaza, la prima vedere, mai multe ciondaneli decat realizari. Nimic surprinzator pentru un guvern nascut prin incrucisari neasteptate si extras cu forcepsul din maruntaiele politicii de moasa incapatanata numita Traian Basescu, sub amenintarea anticipatelor.
Dupa primul tur de scrutin, zarurile politice pareau sa fie aruncate. La 1 decembrie, Biroul Electoral Central anunta rezultatul vorului: Uniunea Nationala PSD+PUR s-a plasat pe primul loc la alegerile parlamentare, la fel ca si candidatul sau la Presedintie, Adrian Nastase (40,94%), care l-a devansat cu 7 procente pe Traian Basescu (33,92%). Peste doua saptamani situatia urma sa se schimbe radical.
12 DECEMBRIE. BEC confirma faptul ca Traian Basescu, candidatul Aliantei PNL-PD, a castigat turul doi al alegerilor prezidentiale cu 51,23%, Adrian Nastase (Uniunea Nationala PSD+PUR) obtinand 48,77%. Traian Basescu, presedintele ales, isi prezinta intentiile: "prioritatea prioritatilor" sale este formarea unei majoritati parlamentare prin atragerea PUR (acum Partidul Conservator) si UDMR alaturi de Alianta PNL-PD, desi ambele formatiuni aveau acorduri de colaborare sau erau in negocieri avansate cu PSD.
13 DECEMBRIE. "Din moment ce PSD-PUR, UDMR, cu ajutorul si sustinerea a inca catorva voturi, adica minoritatile nationale, asigura majoritatea parlamentara, atunci presedintele desemnat nu are alta alternativa decat sa numeasc