- Premiul „Cea mai buna carte straina“, 2005. Premiul a fost atribuit irlandezului Colm Toibin pentru romanul sau Maestrul si rusului Mihail Siskin pentru cartea sa de eseuri Pe urmele lui Byron si Tolstoi. Nascut in 1955, Colm Toibin este autorul mai multor romane si eseuri, rasplatite de numeroase premii internationale. Maestrul a fost recompensat de Los Angeles Times Book Award si elogiat de critici. Cartea sa este, in acelasi timp, o biografie literara, un omagiu adus scriitorului Henry James si un roman care exploreaza tensiunile dintre creatie si viata. Jurnalist, profesor si traducator, Mihail Siskin s-a nascut in 1961, la Moscova, si traieste, din 1995, in Elvetia. Dupa ce a primit Booker Prize in 2000, pentru cartea Capturarea lui Izmail, Siskin „a plecat“ pe urmele lui Byron si ale lui Tolstoi care, la distanta de 50 de ani, urca greu drumurile abrupte care duc, de la lacul Leman, spre virfurile Oberlandului. Premiul „Cea mai buna carte straina“ a fost creat, in 1948, de un grup de directori literari ai unor edituri franceze.
- Rostropovici rupe contractul cu teatrul Balsoi. Violoncelistul si dirijorul rus Mstislav Rostropovici a reziliat contractul cu teatrul Balsoi, unde urma sa dirijeze opera lui Prokofiev, Razboi si pace, a carei premiera, programata pentru 6 decembrie, a fost anulata. Teatrul moscovit s-a limitat sa afirme ca premiera „a fost anulata, iar biletele vor fi returnate“. Reprezentatia va avea loc la 9 decembrie, cu un alt dirijor. Presa rusa afirma ca intransigentul Rostropovici era nemultumit de colaborarea sa cu orchestra de la Balsoi, al carei personal era mereu schimbat, si considera insuficient numarul de repetitii inainte de premiere.
- Parisul da unda verde unui „CNN francez“. Guvernul francez a aprobat infiintarea unui canal de televiziune de informatii internationale in limba franceza, care va deveni oper