Marti, cind Condoleezza Rice sosea la Bucuresti, marea calomnie traia pe picior mare. Presa occidentala isi asfixia cititorii cu noi detalii asupra nelegiuirilor americane.
Comentatori locali incuviintau, oftind, noua isprava a lui Basescu, dar aminteau, cu un aer intelept, ca mama noastra adoptiva se cade sa fie Uniunea Europeana. Tratatul militar americano-roman se rostogolea, minat, in aparenta, de inca una dintre fixatiile semidocte ale lui Basescu, presedintele cu gindire externa de terasa. Romania se inhaita cu marele bataus global.
Apoi, dupa mai putin de 24 de ore, a vorbit Serghei Ivanov, ministrul rus al Apararii. Ivanov s-a vaitat de aparitia americanilor in zona si s-a intrebat daca acordul americano-roman nu incalca prevederile Tratatului asupra Fortelor Conventionale in Europa (peste care Rusia tropaie, din dosul bazelor sale militare, bine mersi in Moldova si Georgia).
Ivanov avea de descarcat o iritare monumentala. Aranjamentul strategic rusesc in zona e tandari. Urzeala de presiuni economice, politice si morale, sustinuta de ponderea militara de la frontiera de est a Europei, se clatina.
Si totusi, lumina vine, in continuare, de la Rasarit! Caci declaratiile lui Ivanov au lamurit doua chestiuni aprig rastalmacite: miza reala a acordului americano-roman si menirea campaniei globale pe tema „inchisorilor secrete CIA".
Mai intii miza: aparitia iminenta a americanilor in Dobrogea echilibreaza raportul de forte pe flancul european estic. Americanii ajung intr-o zona dominata, pina acum, categoric de instalatii si efective militare rusesti. Aici, da, avem in fata consecintele finale ale incalzirii globale. O banchiza enorma s-a desprins, in 1989, din calota sovietica.
Treptat, spatiul astfel decupat a inceput sa se umple de continut nou. Republicile baltice, Polonia, Romania si, posibil