- Diverse - nr. 242 / 9 Decembrie, 2005 (Convorbire cu dl ing. Theodorovics Ladislau) - Sigur ca poate fi interesant de stiut ceva in legatura cu comertul din Statele Unite, cel putin cateva segmente. - Ceea ce pot afirma, este dominatia si succesul unor hipermarketuri, magazine de tip "mall", o hala mare in care sunt mai multe firme. Intr-un orasel precum Greenville, de aproximativ 70.000 locuitori, functioneaza 5 supermarketuri asemanatoare celor de aici, plus mall-uri. Tot acolo functioneaza cam de trei, poate de patru ori mai multe localuri publice decat sunt acum in Targu-Mures. Curios este ca pe tot parcursul zilei, acestea sunt pline tot timpul. Daca ma refer la restaurante, preturile difera pe zone. In partea de sud a Americii preturile sunt mai mici, fiindca si salariile sunt mai mici. Pe de alta parte, este vorba si de categoria restaurantului. Dar este ca o regula, pranzul este mai ieftin decat cina. La restaurant se mananca bine cu 10-13 dolari, fara a include bauturi alcoolice, cele considerate de nivel mediu. La cele cu pretentii, masa de pranz se ridica la aproximativ 20 dolari. Bacsisul care se da chelnerilor este 15 % din consumatie. La unele restaurante sunt facute niste tabele pe cartoane cu calculul bacsisului cuvenit ospatarilor, pentru ca, clientul sa nu-si mai oboseasca mintea cu niste calcule. Din acest motiv, ospatarii au salariile minime pe economie, dar la plata impozitului trebuie sa declare si veniturile din bacsisuri. Cineva in perioada studentiei lucra ca ospatar, ocupatie des intalnita in randul studentilor, dar lucra intr-un restaurant dintr-o zona mai saraca, unde clientii dadeau rar bacsisuri. Baiatul era nevoit sa plateasca impozit pe bacsis, pe cei 15 % pe consumatie, bani pe care nu-i incasa. Ca o remarca, in toate localurile si de fapt in toate institutiile si locurile publice fumatul este, categoric, strict interzis. Nu se f