(Foto: Buna ziua, Ardeal)
Pentru a ne ridica la standardele Uniunii Europene la capitolul agricultura s-au impus diferite criterii. Unul dintre ele se refera la calitatea fermelor zootehnice si a produselor animaliere ce rezulta din acestea. In acest proces este foarte importanta tehnologia de creare a unor embrioni de calitate, care sa fie in conformitate cu standardele impuse la nivel european.
In acest moment in judetul Cluj exista numeroase ferme zootehnice axate pe cresterea si reproducerea bovinelor, porcinelor, ovinelor si caprinelor, si alte cateva puncte care sunt in constructie.
Pentru optimizarea dezvoltarii unor specii de calitate fermierii apeleaza, tot mai mult in ultimul timp, la insamantarea artificiala a animalelor – care este facuta de specialisti in acest domeniu. Atat fermele zootehnice private de stat, cat si persoanele fizice, care doresc sa aiba rezultate cat mai bune, apeleaza la acest procedeu.
Rezultatele multumitoare au dus la cresterea, in ultimii cinci ani, a animalelor insamantate artificial, ba mai mult chiar dublarea fenomenului.
Unitatea de Ameliorare si Reproductie Zootehnica din Cluj s-a confruntat cu o astfel de crestere la nivelul judetului, datorata in parte si constientizarii fermierilor ca pentru a avea o productie de calitate, este nevoie de tehnici pe masura. "Se practica foarte putin insamantatul natural.
Oamenii au inteles ca pentru cele mai bune rezultate este nevoie si de tehnici aferente. Unitatea noastra este strict axata pe insamantarile artificiale, si pot spune ca au crescut considerabil in ultimii ani.
Mai mult chiar, pe langa fermieri si persoanele, care detin animale pe langa gospodarii, au inceput sa apeleze la tehnicile de insamantare artificiala, pentru ca au vazu