Rompetrol a solicitat statului despagubiri in valoare de 100 de milioane de dolari, considerand ca i-au fost incalcate drepturile prin diverse actiuni ale autoritatilor, dar guvernul a respins cererea, precizand ca nu sunt indeplinite conditiile pentru atragerea raspunderii, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu.
Notificarea de despagubire a fost formulata in baza acordului interguvernamental dintre Romania si Olanda privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, semnat la 19 aprilie 1994, la Bucuresti. Grupul Rompetrol are inregistrat sediul social in Olanda.
In urma evaluarilor si a discutiilor dintre reprezentantii autoritatilor romane si cei ai Rompetrol, guvernul a considerat ca nu este cazul sa plateasca aceste despagubiri, deoarece "nu sunt indeplinite conditiile atragerii raspunderii civile a statului roman", a precizat oficialul guvernamental.
In opinia presedintelui grupului petrolier, Dinu Patriciu, dovezi ale cercetarii abuzive la care compania este supusa ar fi scurgerea de informatii confidentiale de la organele de cercetare la firme concurente, continuarea cercetarii asupra operatiunilor de licitare a actiunilor Rompetrol, in conditiile in care CNVM a aratat ca nu ar fi fost realizate ilegalitati, dar si desconsiderarea unor hotarari judecatoresti definitive, prin care au fost clarificate anumite litigii in care a fost implicata compania Rompetrol. Rompetrol a solicitat statului despagubiri in valoare de 100 de milioane de dolari, considerand ca i-au fost incalcate drepturile prin diverse actiuni ale autoritatilor, dar guvernul a respins cererea, precizand ca nu sunt indeplinite conditiile pentru atragerea raspunderii, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu.
Notificarea de despagubire a fost formulata in baza acordului interguvernamental dint