Afacerile intensificate de posibilele proiecte schitate de autoritatile locale vor transforma terenurile pentru constructii in vedetele speculatiilor imobiliare de anul viitor. Raportul de prognoza Afacerile intensificate de posibilele proiecte schitate de autoritatile locale vor transforma terenurile pentru constructii in vedetele speculatiilor imobiliare de anul viitor. Raportul de prognoza imobiliara 2006 - partea a doua, realizat de Institutul de Consultanta Imobiliara SGA Romania, releva insa ca suprafetele libere din marile orase sunt din ce in ce mai putine. Din acest motiv, batalia se va da pe terenurile de la periferie.
Periferiile se vor scumpi cel mai mult
Cumparatorii de terenuri vor scoate mai multi bani din con-turi anul viitor, pentru ca pamantul va continua sa se scumpeasca. Preturile ar putea sa creasca cu procente cuprinse intre 35 si 45% in cazul terenurilor industriale din jurul Capitalei - depozite, hale industriale, parcuri comerciale - situate in zone consacrate precum Militari si Otopeni. In schimb, preturile terenurilor din zonele ultracentrale ale Bucurestiului ar putea sa se plafoneze, din cauza nivelului ridicat la care au ajuns (2.500 euro/mp in Primaverii), potrivit studiului SGA. "O alta periferie care ar putea sa atraga in continuare banii investitorilor este nordul, in special localitatile Snagov, Caldarusani, Vladiceasca si Izvoranu", ne-a declarat Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar din Romania. Aceasta in ciuda trendului crescator al preturilor, care va mai aduce un plus de 20-25% fata de nivelul actual (pana la 200 euro in cazul terenurilor cu utilitati, bine pozitionate).
Brasovul nu are spatii
"Piata terenurilor din municipiul Brasov este ca si inexistenta, spre deosebire de Bucuresti", ne-a declarat, la randul sau, Adrian Pop, reprezentantul filialei Brasov a Uniunii Nationale a