Intreprinderile care se vor implica in operatiunile de incinerare a deseurilor periculoase si de sterilizare a deseurilor provenite din activitati medicale vor primi imprumuturi rambursabile sau nerambursabile, pentru achizitionarea de instalatii specifice. Guvernul a decis, in sedinta de ieri, ca proiectul "Incinerarea deseurilor periculoase si sterilizarea deseurilor provenite din activitati medicale", care va fi aplicat pana la finele anului 2008, sa fie finantat cu 34 milioane lei (340 miliarde lei vechi) din Fondul pentru Mediu. Fondurile vor fi alocate sub forma de finantare nerambursabila, rambursabila sau mixta, cu o perioada de gratie de maxim 12 luni si cu o dobanda de 5%, actualizata prin planul anual de lucru al Administratiei Fondului pentru Mediu. Pentru achizitionarea unui incinerator, cu dotarile aferente, vor fi alocate pana la cinci milioane lei (50 miliarde lei vechi), iar pentru fiecare sterilizator vor fi acordate pana la doua milioane de lei (20 miliarde lei vechi). Cuantumul maxim brut al ajutorului nu va putea depasi jumatate din costurile eligibile pentru fiecare beneficiar.
Finantarea acestui proiect se va realiza si se va acorda sub forma de schema de ajutor de stat, dupa avizarea in prealabil de catre Consiliul Concurentei.
Pentru a primi sumele mentionate, firmele solicitante trebuie sa isi fi achitat obligatiile financiare catre bugetul de stat si Fondul pentru Mediu si sa nu sponsorizeze activitati cu efect negativ asupra mediului.
In procesul de negociere cu UE, Romania s-a angajat ca, pana in 2008, sa asigure o capacitate de incinerare de circa 63.000 tone/an pentru eliminarea deseurilor periculoase.
Intreprinderile care se vor implica in operatiunile de incinerare a deseurilor periculoase si de sterilizare a deseurilor provenite din activitati medicale vor primi imprumuturi rambursabile sau nerambursabile, pe