Penitenciarul Satu-Mare are o ferma zootehnica model. Ca sa dea mai mult lapte - practica certificata - , rumegatoarele asculta la difuzoare muzica clasica. Dublu beneficiu: detinutii care le pazesc sunt calmi, muncesc cu placere si nu vor sa mai auda de manele. Rumega pe muzica de Clayderman, Beethoven, Mozart si Brahms. Acelasi playlist in fiecare zi. Ritmul vietii lor se desfasoara pe muzica clasica. Vacutele de la gospodaria agrozootehnica a Penitenciarului Satu- Mare s-au obisnuit asa si nici nu vor sa auda de manele, dance sau hip-hop. Nici chiar detinutii care le ingrijesc.
Un frig aprig de dimineata de inceput de decembrie si o ceata desprinsa molecula cu molecula din cartile lui Jack London. Vreo 40 de detinuti treziti in creierii diminetii si cativa gardieni care-i scot pe rand din fiecare celula. Incolonati pe cate doua randuri, cu ochii carpiti de somn, cu tigarile atarnand sau iesite de prin buzunare, cu cate o plasuta dupa ei, detinutii se indreapta impleticindu-se spre curtea interioara a penitenciarului. Aburi si ceata. Toti suntem niste siluete pierdute intr-o ceata londoneza deasa, o lumina portocaliu-verzuie conturand cu greu fiecare silueta. Apelul detinutilor, o perchezitie sumara si... "imbarcarea". Poarta principala a penitenciarului se deschide si cei aproape 40 de detinuti sunt urcati intr-o duba pentru a fi dusi la gospodaria agrozootehnica a penitenciarului, aflata la numai cativa kilometri. Acolo si-au ales sa munceasca, fie vara, fie iarna. Acum, pentru ca deja anotimpul rece castigase ceva teren, muncile agricole se rezumau de fapt la ingrijirea animalelor din ferma. Care nu sunt putine. Vara, la GAZ lucreaza peste 100 de detinuti.
CLAYDERMAN. In numai cateva minute ajungem la GAZ, in mijlocul campului, in bataia vantului rece, la numai cativa kilometri de granita cu Ungaria. Medicul veterinar Mircea Rat este cel care pr