Prof. Iacob Negruzzi, unul dintre fondatorii "Junimii", membru al Academiei, era nu numai critic literar si om politic cu prestanta, dar si un excelent amfitrion, cu apreciate calitati de gurmand si manuitor de verb.
Vorbind despre Iacob Negruzzi, gandul ne duce la Societatea literara "Junimea", la revista "Convorbiri literare", la Casa Pogor si la renumita Bolta Rece, unde se petreceau intalnirile junimistilor "betive si de mancari mari". Negruzzi era considerat sufletul acestor agape. Se spune ca dupa ce-si satura oaspetii cu vestitele borsuri, dupa zisa lui "junimisti vechi si noi - tot o ciorba", Negruzzi se apuca de intocmit meniuri gastro-literare. Iata cum suna unul dintre aceste meniuri "Ã la Negruzzi":
"Raci retrograzi, Bou ingrasat pe noile izlazuri, Fasoleli englezesti, Curcanul lui Penes la frigare, Cronica «Convorbirilor literare» cu otet, piper si sare, Pe gheata... la Bulevard Pampleziruri, Branza dregatoreasca, Fructe din noua lustri de activitate literara, Cafele aforisite, Dragasani de la Bolta rece".
TRECUT. Rasfoind revista "Convorbiri literare", din perioada cand aparea la Bucuresti, gasim nenumarate pagini de amintiri gastronomice. Cu savoare si talent literar, Negruzzi descrie tipicurile si mancarurile mesei de pranz la bunicii materni. "Bunicul meu, Aga Dumitrache Gane, era un barbat slab la trup, serios la fata, tacut, sobru si de un temperament foarte iute; bunica mea era o femeie buna, joviala, grasuta, lacoma la mancare, vorbareata, placandu-i glumele si veselia. Masa ei era vestita, atat in ceea ce priveste cantitatea mancarurilor, cat si in felul cum erau gatite; ea singura priveghea bucataria cu multa ingrijire". Din expresivul portret se deduce ca Iacob Negruzzi semana la trup si fire cu bunica sa materna.
BUNATATI. Ce cuprindea pranzul? Onorabilul Jack ne spune: "Pranzul era foarte copios fiind cel de capeten