Cotidianul britanic The Guardian prezinta, pentru prima data pe ton laudativ, "povestea de succes" a problemei adoptiilor in Romania. Obisnuiti cu reportajele-horror din orfelinatele romanesti, prezentate pe micile ecrane si in presa scrisa occidentala, cititorii occidentali au parte, aici, de comentarii laudative pe marginea reformei radicale din domeniul ingrijirii copilului care este in desfasurare in tara noastra, in special in urma presiunilor europene.
PARTEA BUNA. Articolul vorbeste despre controversatul moratoriu privind adoptiile internationale, care "a pus capat traficului cu copii, dar ii deranjeaza pe lobby-istii americani". Prezentand cazul fericit al Centrului "Sfantul Andrei", din Bucuresti, articolul sustine ca adoptarea noii atitudini a pus capat unei "coruptii enorme" in domeniul adoptiilor, dupa cum remarca si unul dintre interlocutorii de la Bucuresti ai autorului articolului, sociologul Alin Teodorescu. "Doctori, asistente si asistenti sociali care-si umpleau buzunarele din aceste afaceri incurajau tinerele mame sa-si abandoneze copiii nou-nascuti", noteaza The Guardian, incercand sa descrie situatia anterioara impunerii moratoriului, care a facut ca numai in 2000, de exemplu, sa fie "vanduti afara" 3.000 de copii.
PARTEA REA. The Guardian remarca insa problemele aparute in urma blocarii adoptiilor internationale: "moratoriul a transformat soarta copiilor nedoriti intr-o disputa politica internationala, puternicul lobby american al adoptiilor facand presiuni in vederea renuntarii la acesta". De altfel, aceste presiuni vin si din alte tari, inclusiv europene, cum ar fi Italia, Franta, Spania, Germania si Israel, precizeaza The Guardian, care afirma ca in ultimii 10 ani dinaintea impunerii moratoriului privind adoptiile internationale circa 30.000 de copii romani fusesera infiati de familii din strainatate. (Marina Constantinoiu) Cotidi