Semnarea acordului de acces pentru facilitatile militare ale SUA in Romania a provocat frisoane nu numai la Moscova, ci si peste Prut. Chisinaul se asteapta la o radicalizare a actiunilor din partea Federatiei Ruse. Semnarea acordului de acces pentru facilitatile militare ale SUA in Romania a provocat frisoane nu numai la Moscova, ci si peste Prut. In consecinta, Chisinaul se asteapta la o radicalizare a actiunilor din partea Federatiei Ruse.
Liderii politici si observatorii independenti de la Chisinau se tem ca, in noile conditii, se va perpetua prezenta militara rusa in regiunea transnistreana. Pe de alta parte insa, acestia sunt de parere ca, de acum, SUA vor avea mai multe motivatii sa discute cu Kremlinul problema securitatii Republicii Moldova.
Si unii, si altii sunt insa de parere ca Rusia a primit o lovitura grea si ca va incerca sa riposteze reactivand agresivitatea regimului separatist de la Tiraspol, pentru a-si justifica astfel prezenta militara in zona ca forta de pacificare. Ingrijorarea Kremlinului este cu atat mai intemeiata daca tinem cont si de declaratia secretarului de stat american, Condoleezza Rice, facuta la Kiev, potrivit careia "SUA isi doresc un parteneriat mai apropiat cu Ucraina".
Teama ca armata rusa ar putea fi izolata in Transnistria a panicat diplomatia rusa si a determinat-o sa respinga din start orice initiativa cu iz occidental, doua exemple elocvente in acest sens fiind refuzul categoric al sefului diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, de a semna declaratia finala a reuniunii OSCE de la Ljubljana si reactia dura a ministrului rus al Apararii, Serghei Ivanov, la semnarea acordului de acces pentru facilitatile militare americane in Romania.
STRATEGIE. La randul sau, directorul executiv al Asociatiei pentru Democratie Participativa din Chisinau, Igor Botan, considera ca infiintarea bazelor militare in Romania