Compania petroliera Yukos Oil este pretextul unei inselatorii promovate agresiv in aceste zile pe Internet. Escrocheria este gandita dupa tiparul "scrisorii nigeriene", dar este mai bine conceputa decat multe dintre versiunile care circula in mod curent pe Internet.
De aceasta data, povestea se bazeaza pe arestarea mult mediatizata a omului de afaceri rus Mikhail Hodorkovski, cel mai bogat om din Rusia si unul dintre cei mai mari din lume, fost CEO si actionar al Yukos. Mai mult, credibilitatea informatiilor trimise prin e-mail e sporita de includerea unor linkuri spre articole reale legate de acest subiect si postate pe site-uri ale unor institutii de presa importante precum BBC sau The Moscow Times.
METODA. Ca principiu de baza, prin scrisoarea nigeriana, o persoana bogata sau care are acces la o suma importanta, de obicei o vaduva sau un orfan, dintr-o tara cu tulburari sociale, vrea sa transfere o importanta suma de bani intr-o tara sigura. Pentru acest serviciu esti rasplatit cu o adevarata avere, un comision de cateva milioane de dolari. Trebuie insa actionat rapid, iar operatiunea este una confidentiala. In cele din urma se dovedeste ca pana la transferul averii in contul tau, tu trebuie sa platesti niste comisioane, mereu unice, in valoare de cateva mii de euro. Esti asigurat ca ulterior acele comisioane iti vor fi returnate. Aceasta este varianta in care victima scapa ieftin. In varianta dura, amatorul de imbogatire rapida este invitat in Nigeria... pentru rapire. Imaginatia infractorilor e bogata. Petrol la preturi mai mici decat piata, bani din mosteniri, cumpararea de proprietati imobiliare si schimbul valutar sunt cateva dintre capcanele ambil intinse. Cuvintele-cheie sunt "confidentialitate" si "urgenta". Totul trebuie sa se petreaca repede si in secret.
AMPLOARE. Initial, scrisorile erau trimise prin posta clasica si vizau persoane cu