Ziua Mondiala de lupta impotriva coruptiei este un bun prilej pentru ca romanii sa isi aminteasca faptul ca traiesc intr-o tara care sufera de coruptie endemica.
Potrivit barometrului coruptiei globale 2005 realizat de Organizatia Transparency International, Romania se mentine in top, printre cele mai afectate tari din lume, alaturi de state precum Etiopia, Guatemala, Bolivia, Kenya, Indonezia sau Rusia. Cercetarea constata ca in Romania vechile obiceiuri se uita greu, indicele de coruptie situandu-se in jur de 3 puncte, pe o scara de la 0 la 10, in conditiile in care statele occidentale au, in medie, o perceptie de 7,73 puncte, iar statele recent integrate in Uniunea Europeana au in jur de 5 puncte.
Astfel ca, daca in 1997 tara noastra inregistra un indice al coruptiei de 3,47, in evaluarile Transparency International, in anii urmatori a inregistrat un trend negativ, ajungand la cel mai scazut scor in 2002 - 2,6 - dar a revenit din nou, ulterior, pentru a ajunge in 2005 la 3. Spre deosebire de vecinii nostri bulgari, care recunosc in proportie de 7 la suta ca au dat mita in ultimul an, 22 la suta dintre romani admit ca au dat spaga.
Cele mai afectate sectoare raman partidele politice si sistemul vamal, urmate de sistemul judiciar, legislativ, politie si de sistemul medical.
Acest obicei al romanilor a fost pus pe seama traditiei balcanice de a corupe oficiali pentru a-si indeplini obligatiile, practica datand din secolele XVIII si XIX. Alte cauze ar fi structurile economice si institutionale comuniste care au generat o cultura corupta ca un mecanism de supravietuire intr-un context marcat de lipsuri, precum si reflexul de adaptare la un mediu schimbator in scopul extragerii celor mai mari profituri dintr-un mediu economic si institutional volatil.
Potrivit directorului executiv al Transparency International Romania, Victor Alistar, "