Franţa ne trimite, din nou, mesageri cultural, tot prin AFAA-Association Française d'Action Artistique - care, cu 16 ani în urmă, ne-a lărgit substanţial orizontul, trimiţând în România, timp de câţiva ani, peste zece coregrafi francezi de dans contemporan, care au dat spectacole cu trupele lor şi au lucrat cu dansatori români. Rezultatul a fost o dezvoltare fără precedent, aproape o explozie, a dansului contemporan românesc, care continuă până astăzi.
De astă dată, tot AFAA, care între timp a creat în cadrul ei un Conservator itinerant de dans clasic, ne-a trimis un excelent pedagog de dans academic, pe Gilbert Mayer, pentru a modela în stilul riguros şi totodată rafinat al şcolii franceze, pe elevii Liceului de Coregrafie ,Floria Capsali" din Bucureşti, constituindu-se, în acelaşi timp, şi într-un model pentru profesorii acestei şcoli.
Gilbert Mayer este fiul spiritual al lui Serge Lifar. Am ascultat cu emoţie vocea lui Lifar, înregistrată în ultimii săi ani de viaţă, dând mărturie despre acest fapt. Audierea a avut loc la Institutul Cultural Francez, unde Mayer a ţinut o conferinţă despre viaţa şi opera lui Serge Lifar, de la a cărui naştere s-au împlinit, în 2005, 100 de ani. Conferinţa a fost însoţită de proiecţii şi de exemplificări pe viu ale liniei neoclasice, stil creat de Lifar şi de Balanchine, în anii ^30-^40 ai secolului trecut.
Dar principalul scop al revenirii lui Gilbert Mayer la Bucureşti - căci a mai fost aici şi în 2003 - este stagiul de două săptămâni, făcut cu elevii claselor IX-XII ai Liceului de Coregrafie ,Floria Capsali", între timp predând studii clasice, timp de două zile, şi Baletului Operei Naţionale din Bucureşti. El s-a încadrat astfel largului program al Conservatorului itinerant de dans clasic, în interiorul căruia este unul dintre principalii pioni, instituţie care desfăşoară proiecte pedag