Melomani sau public de specialitate, muzicieni performeri sau muzicologi, exegeţi ai fenomenului muzical artistic sau personalităţi ale intelectualităţii noastre, puţini sunt cei care păstrează astăzi - la noi, dar nu numai! - în memoria colectivă a timpului semnificaţiile unui destin precum cel al lui Wilhelm Furtwaengler. Personalitatea sa revine cu sporită semnificaţie în actualitatea atât de tulburată a timpului nostru, în acest început de secol.
Prezent pe ecranele noastre pentru doar câteva zile la începutul acestui an, filmul regizorului Istvan Szabo De partea cui te afli (Taking size) stabilea în sfârşit - la nivelul mass-media - o justă poziţionare a acestei falnice personalităţi a muzicianului gânditor-performer, a dirijorului Wilhelm Furtwaengler, copleşitoare figură a spiritualităţii germane în prima jumătate a secolului trecut, unul dintre cei mai importanţi muzicieni ai tuturor timpurilor.
Cu totul recent, în aula Palatului Cantacuzino, Muzeul Naţional ,George Enescu" a găzduit evenimentul lansării unei semnificative selecţii din scrierile lui Furtwaengler, selecţie datorată doamnei Corina Jiva Andreescu. Domnia sa nu stabileşte un debut. O primă versiune a lucrării a fost publicată în urmă cu aproape două decenii. în condiţiile actualei circulaţii a ideilor multe dintre scrierile marelui muzician - scrieri cuprinse în şase volume publicate în Germania - au putut fi revelate publicului nostru; altele se află în aşteptare. Este mai mult decât o bună traducere care realizează echivalenţe pertinente în domeniul lingvistic, a perioadelor lungi, de amplă deschidere, specifice limbii germane; sunt aspecte ce ţin de justa echivalare a sensurilor în domeniul muzical şi în cel filosofic. Este o selecţie personalizată structurată pe criterii juste, o selecţie - îmi premit a aprecia - ,de autor" ce vizează aşteptările timpului nostru