Directiva Bolkestein a declansat nemultumirea sindicatelor din Romania. Si aceasta nu pentru ca muncitorii romani ar fi cu adevarat dezavantajati, ci pentru ca, inainte de a o studia, acestia au decis sa protesteze.
Intr-o Uniune Europeana care tinde spre stergerea granitelor, atat a celor fizice, cat si a celor comerciale, un intreprinzator din Grecia, spre exemplu, isi poate face firma de constructii in Spania sau poate decide sa isi stramute afacerile in aceasta tara. In aceste conditii, patronul grec care presteaza servicii in Spania, unde obtine contracte si le executa, se supune in totalitate legislatiei din Spania, tara unde firma are sediul. Are nevoie de autorizatii in functie de normele statului spaniol, respecta legislatia muncii din statul spaniol, raspunde cerintelor juridice si administrative ale statului spaniol, care ii guverneaza si reglementeaza intreaga activitate si care urmareste ca angajatii grecului, indiferent de nationalitatea lor, sa aiba contracte legale, salarii si conditii de munca in conformitate cu standardele spaniole. Asta prevede legislatia europeana in vigoare.
MAI USOR. Tot in Uniunea Europeana, un intreprinzator grec obtine un contract in Spania pentru o lucrare anume, cum ar fi reabilitarea unui muzeu. Isi alege o echipa de muncitori si ii detaseaza, temporar, in Spania, pe durata executarii lucrarii. In aceste conditii, el nu mai are nevoie de sutele de pagini de atestari, aprobari, autorizatii de functionare eliberate de statul spaniol. Ii sunt suficiente licentele si permisele eliberate de statul grec, dupa principiul ca, daca este suficient de bun pentru a oferi servicii in Grecia, este suficient de bun pentru a face acelasi lucru in alt stat membru al Uniunii. Cat despre muncitorii pe care i-a adus in Spania, patronul grec este obligat sa ii trateze si sa ii plateasca in conformitate cu normele spaniole privind s