JUNIMISTUL E neam de boier. "Nu de boier mare, ci de boier vechi", preciza C. Gane in biografia sa. A intrat in politica la 29 de ani si a ramas pe baricade jumatate de secol.
A venit pe lume in casa parinteasca de la Iasi, din Str. Carp, pe 29 iunie 1937. A mai avut un frate, care a murit la nastere. Tatal sau, Petrache Carp, era mare stolnic, iar mama sa era fiica lui Iorgu Radu, boier bogat din Dealu Mare, de langa Barlad. Copilaria si-o petrece iarna la Iasi si vara la Tibanesti, pe mosia familiei.
JUNIMEA. La 13 ani, tatal sau il trimite sa studieze la Berlin, la "Franzosische Gymnasium", unde se preda in franceza si germana. In fiecare an e premiat, iar in 1858 isi da Bacalaureatul - das Abiturium - si obtine media generala maxima. In toamna aceluiasi an se inscrie la Facultatea de Drept si Stiinte Politice de la Universitatea din Bonn, unde va studia vreme de trei ani.
In 1862 se intoarce in Iasi si destinul face ca, in scurta vreme, sa-i intalneasca pe Titu Maiorescu si Vasile Pogor, oameni de valoare a caror prietenie ii va influenta viata. Curand, cercului lor i se adauga Theodor Rosetti, cumnatul lui Cuza, si Iacob Negruzzi. Toti cinci facusera studii in strainatate si formau, asa cum precizeaza Gane, "o comunitate intelectuala". In februarie 1864, grupul tinerilor de la Iasi ia numele "Junimea". O miscare ce europenizeaza Romania, promovand in societate dialogul si spiritul critic. La "Junimea", Carp tine conferinte, traduce "Macbeth"... Dar nu scrisul avea sa fie destinul sau. Ci politica, ce-l cucereste incetisor, ametindu-l si inrobindu-l pe viata.
PASII. Prietenul sau, Theodor Rosetti, ii inlesneste numirea in Consiliul de Stat, ca auditor onorific. Adica fara leafa. Nu conta, era aproape de a-si trai visul... Cunoaste oameni politici, incepe sa simta mersul vremurilor. In noaptea de 10/11 februarie 1866 se afla in curtea Palat