Majorarea capitalului social al Companiei de Infrastructura Feroviara reprezinta o metoda de stergere a unor datorii care nu mai pot fi recuperate din cauza lipsei de performanta a societatii, au declarat premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.
Ministrul Finantelor a precizat ca o astfel de procedura este acceptata inclusiv la nivelul comunitatii europene, ca o metoda prin care datoriile istorice ale unor companii pot fi anulate. "Analizam situatia cu expertii Consiliului Concurentei si ai comunitatii europene pentru a stabili daca masura poate fi considerata sau nu ajutor de stat", a spus Vladescu, potrivit Mediafax.
In opinia premierului Tariceanu, lipsa unei solutii pentru obligatiile bugetare ale societatii obliga Ministerul Finantelor sa raporteze permanent un procent al veniturilor incasate mai mic decat cel real. "Daca ramanem permanent cu aceste sume inregistrate in evidentele contabile, nu facem nimic, doar inducem ideea unei lipse de performanta a Ministerului Finantelor. Trebuie sa reglam situatia, altfel Ministerul Finantelor va aparea cu mari sume neincasate, pentru care nu exista nici o speranta de recuperare", a afirmat seful Guvernului.
Cei doi oficiali au precizat ca, in principiu, se asteapta ca societatea sa isi achite pe viitor datoriile curente si sa nu mai acumuleze noi arierate. Ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, a anuntat martea trecuta ca ministerul pe care il conduce doreste ca statul sa majoreze capitalul social al Companiei de Infrastructura Feroviara cu suma de 4.600 miliarde de lei vechi, pentru a acoperi datoriile firmei. El a precizat ca ministerul a elaborat deja un proiect de act normativ pentru reglementarea situatiei.
Majorarea capitalului social al Companiei de Infrastructura Feroviara reprezinta o metoda de stergere a unor datorii care nu mai pot fi recuperate