Degeaba isi inchipuie romanii cum s-ar putea feri din calea inflatiei si a dobanzilor real negative cumparand aur, platina sau petrol. Cat lipsesc pietele,e numai un joc la perete.
Pretul aurului a urcat la cel mai inalt nivel de dupa aprilie 1981, iar platina, argintul si paladiul au ajuns la cele mai ridicate cotatii de dupa martie 1980, august 1987, respectiv aprilie 2004. Si, cu toate acestea, raportul euro-dolar a ramas tintuit la 1,17-1,18.
Bine, dar daca biletul verde a castigat fata de moneda unica 18 centi in 11 luni, n-ar fi trebuit ca atat petrolul, cat si aurul sa se ieftineasca? Nu sunt marfuri „in dolari"? Ba da, numai ca realitatea arata iarasi altceva: titeiul a trecut din nou de 61 de dolari/baril si principalele metale pretioase depasesc recorduri din urma cu un sfert de secol.
Analizele au ajuns sa tina mai mult de alchimie decat de corelarea unor repere economice.
Inflatia - un fenomen monetar
Si totusi o explicatie exista. O regasim intr-o declaratie mai veche a lui Mugur Isarescu: "Scamatoriile nu au cum sa aiba efectul scontat. O relaxare monetara, in speranta stimularii cresterii economice si reducerii somajului, este imediat sanctionata de piata, prin deprecierea cursului si cresterea presiunilor inflationiste.
Efectul pozitiv, daca el se manifesta, dureaza foarte putin si e neconcludent, dar pierderea de credibilitate ramane, afectand pe termen lung rezultatele economiei".
Cu alte cuvinte, Statele Unite se confrunta cu o crestere a preturilor de peste 4% si, pentru a nu se ajunge la 5%, au incercat sa atenueze puseul scumpirilor prin aprecierea monedei.
Numai ca populatiei nu i-a placut nici 4%, fiindca e greu sa accepti ca-n doi ani inflatia s-a dublat.
Asa ca, atunci cand a observat ca, in contul reducerii nefundamentate a somajului si al cres