Premierul crede ca marirea incasarilor bugetare a facilitat imbunatatirea nivelului de trai. 79% dintre romani considera ca traiesc prost. Ritmul de crestere economica s-a incetinit in primele noua luni ale acestui an la 3,6%, comparativ cu 4,9% dupa primul semestru, anunta un comunicat al Institutului National de Statistica. Incasarile obtinute la buget au depasit previziunile cele mai optimiste ale analistilor, in pofida introducerii cotei unice.
Ritmul de crestere economica s-a incetinit in primele noua luni ale acestui an la 3,6%, comparativ cu 4,9% dupa primul semestru, anunta un comunicat al Institutului National de Statistica. Guvernul stabilise, dupa o revizuire in sens negativ, un ritm de crestere economica situat intre 5,5 si 5,7%. Cu alte cuvinte, studiul INS-ului arata ca obiectivul propus de autoritati are sanse din ce in ce mai mici de a fi atins. Cu toate acestea, primul-ministru este destul de optimist, declarandu-se "placut surprins" de rezultatele obtinute in primele noua luni ale anului. Mai mult, Tariceanu este sceptic in privinta datelor furnizate de INS si afirma ca nivelul de 3,6 procente al ratei de crestere economica este "un pic surprinzator".
Venituri bugetare "surprinzatoare"
Un alt parametru care infirma, de aceasta data in sens pozitiv, previziunile guvernamentale, este diferenta dintre veniturile si cheltuielile bugetale. Astfel, daca in urma cu o saptamana ministrul Finantelor declara ca se asteapta la un deficit bugetar situat undeva la 0,8% din PIB, iata ca Sebastian Vladescu a anuntat un excedent de 1%. "Dupa 11 luni nu avem deficit, ci un excedent de aproape 1% din PIB. Nu avem inca finalizata executia", a explicat Vladescu. Ministrul nu a putut estima cum se va inchide executia bugetara in acest an, aratandu-se totusi increzator ca se va inregistra un deficit bugetar, adica ordonatorii