Multi dintre strabunicii nostri au trecut in cealalta lume cu ochii atintiti pe cer, in asteptarea avioanelor americane. "Americanii" reprezentau supremul colac de salvare, "arhanghelii" care trebuiau sa vina sa ne scoata din mocirla rosie. Asteptandu-i, am fost pana la urma in stare sa dam jos o dictatura si sa ne gasim un rost, buimaciti de experimentul socialist. Americanii au venit tarziu si ne-au gasit imbatraniti, sceptici, fara sperantele de pe vremuri.
Acum nu au venit sa ne ia in brate, ci sa ceara ajutorul in "coalitia anti-terorista" ce tinde sa devina obsesia mondiala. Ca membru NATO, Romania a trimis trupe in regiuni de mare risc, a trecut printr-o criza a ostaticilor si a cheltuit sume imense pentru a tine pasul cu partenerii de pact nord-atlantic. Saptamana trecuta, cand secretarul de stat Condoleezza Rice a venit intr-o scurta vizita in Romania, pentru a reconfirma prietenia americana, am putut sa o primim ca parteneri, nu ca nevolnici. Si de aceasta data a fost vorba sa dam, nu sa primim ceva. Romania a fost de acord cu amplasarea pe teritoriul ei a unor baze militare americane.
Pentru ca euforia in privinta venirii americanilor a trecut de mult, chestiunea saptamanii se refera si la avantajele, dar si la riscurile pe care le presupune amplasarea acestor baze militare americane pe teritoriul romanesc. Retinere din partea U.E. si a Rusiei Partea "luminoasa" a existentei unor baze americane in Romania a fost subliniata in toate discursurile oficiale - reconfirmarea Romaniei, din partea americanilor, a pozitiei de partener de incredere al Romaniei in structurile euro-atlantice. E clar ca toate cadrele M.Ap.N. care vor veni in contact cu militarii americani vor avea ceva de invatat, la nivel de tehnici militare, de echipament, dar si de mentalitate.
Nu s-a vorbit insa foarte mult despre riscuri. Primul, si cel mai evident, se refera la