AMINTIRI DE BOIER - CONSTANTIN ARGETOIANU "Ba, daâ tari mai sunteti voi, comunistii astia, de va e frica de un mos basinos ca mine", le-a spus Argetoianu arestatorilor care l-au "saltat" pentru a-l duce la Sighet.
A schimbat guverne, a infiintat partide, a facut inchisoare la 80 de ani. Totul insa in numele interesului national. Constantin Argetoianu ar face azi minuni ca politician. Aproape ca nu exista guvern interbelic din care Constantin Argetoianu sa nu fi facut parte. Nici eveniment de seama la care sa nu fi participat si pe care sa nu-l fi redat in memoriile sale.
CARIERA. Dupa opt ani de studii la Paris, debuteaza in viata publica de timpuriu, in diplomatie. Din 1898 pana la declansarea primului razboi mondial, Argetoianu a fost atasat, secretar, prim-secretar, consilier la Constantinopol, Roma, Viena, Paris. La 42 de ani se apuca de politica, marturisind mai tarziu ca toate ii pareau luminoase si era increzator, dar cu timpul a ajuns sa regrete alegerea facuta. Ca orice boier, intra in Partidul Conservator. Revenirea din diplomatie coincide cu momentul recasatoririi cu Valentina Boamba, dupa decesul primei sotii, contesa Talievici. Pentru ca era instarit, nu a facut politica pentru bani, de aceea era mai temut. Era un politician controversat, caci, fiind in toate guvernele, a fost adesea atacat ca oportunist.
Argetoianu de fapt intrebuinta partidele pentru ideile lui, mai ales idei din domeniul agrar. Studiile sale economice arata cat de actuala e politica lui economica. "Argetoianu este un om care, de-ar fi trait astazi, ar fi fost de mare folos tarii prin teoriile lui economice si prin nationalismul sau. A fost un adevarat boier", intareste Georges Niculescu, casatorit cu Yvonne Orovea-nu, nepoata lui Argetoianu.
Ultimul caiet de memorii scrise de Constantin Argetoianu in Elvetia se incheie astfel: "Sa pierim cu totii, dar sa trai