AMINTIRI DE BOIER - CONSTANTIN ARGETOIANU La Breasta, locul unde a mai ramas in picioare conacul familiei Argetoianu, parca au trecut secole de cand acesti boieri se bucurau de confortul "casei de la tara". Noul proprietar a carpit cum a putut cladirea unui neam apus. Breasta. Case razlete pe colinele maruntite de ploaie. Cat vezi cu ochii pamanturile au apartinut familiei boieresti a Argetoienilor. Boierul nou al mosiei Breasta, mandria averii lui Constantin Argetoianu, Ion Sandu, masiv, gusat si cu unghia de la degetul mic crescuta peste fire, ne arata crama, biserica si conacul vechii familii boieresti, trecute acum pe numele lui. Pe langa vremea care a cariat grinzile si a mancat peretii, delasarea si furturile fac ca locul sa arate ca dupa navalirile barbare.
CRAMA IN PARAGINA. O cladire latita, cu resturi de lemne prin toata curtea si vreo trei argati care-si faceau de treaba sub ochiul noului boier, e tot ce-a mai ramas din crama in care se storceau strugurii de pe cele 200 de hectare de vie din imprejurimi. Fosta intreprindere agricola de stat (IAS), crama a ajuns in paragina dupa Revolutie, cand unii dintre sateni au luat fiecare ce a putut. "Paznicii si soferii de la IAS au furat totul", spune Sandu convins. Cateva butoaie scapate de ochiul hotilor odihnesc in fundul curtii maturate ca de vizita.
CONAC CU WC IN FUNDUL CURTII. Mosia, rasfirata pe cateva zeci de hectare bune, era vegheata de conacul semetit pe o culme. Acum, un gard de fier pe care scrie "Proprietate privata", cu lacate grele, separa casa boierului de restul mosiei. Din mandretea de cladire, cu aripile intinse cale de mai bine de zece camere, cu totul cam 28 de incaperi, nu a mai ramas decat un hibrid siluit de vreme, cu pridvorul renovat si cu zidurile in picaj. Peretii sunt vopsiti in verde inchis cu dunga galbena, semn al scolii si al gradinitei care au fost aici pana in â97,