E foarte probabil ca scandalul inchisorile CIA sau zborurile CIA sa faca parte din razboiul anti-Bush al stangii liberale americane. Faptul ca au fost implicate aici si tari europene, mai ales est-europene, precum Romania si Polonia, nu are pana la urma prea mare importanta practica. Evident ca nu se va gasi nimic, la nici o baza militara, oricate vizite protocolare ale presei vor fi aranjate. Ceea ce nu inseamna ca suspiciunile vor fi eliminate, si pe buna dreptate: mi se pare plauzibil ca astfel de zboruri si astfel de locuri de detentie, sustrase legislatiei internationale sau legislatiilor nationale, sa fi existat si sa existe in continuare, in diferite locuri din lume - de ce nu, poate si in Romania. Pana una-alta, lupta mediatica se duce intre reprezentantii unor organizatii pentru apararea drepturilor omului, precum Amnesty International, care acuza fara dovezi, si guvernele american si ale unor tari est-europene, care se apara fara convingere.
Intrebarea care merita a fi pusa si pe care, dintr-un fel de pudoare politica, nu o prea vad formulata, este daca, in afara de masinatiunile ticaloase ale CIA si cele ale unei administratii americane ultra-con, mai exista vreun motiv rezonabil pentru existenta unor astfel de metode de ancheta, printre care lipsirea de garantiile drepturilor omului. Raspunsul este ca, regretabil, da. Iar motivul - vechi de cand lumea - se numeste razboiul pentru supravietuire.
Chestiunea, prin urmare, nu e daca administratia americana ascunde sau nu suspecti de terorism in inchisori secrete, unde ii supune unor presiuni fizice si psihice masive - pe scurt, la tortura - pentru a extrage de la ei date, ci daca exista vreo alta metoda pentru a diminua riscul unor teribile atacuri teroriste in intreaga lume. Ce faci daca ai informatii ca un anume grup islamist din Pakistan sau din Germania pregateste un atac radi