Ips Laurentiu Streza - Arhiepiscop al Sibiului si mitropolit al Ardealului . "Nu interesele de grup trebuie aparate, ci interesele Bisericii, intre care primordiala este unitatea dintre romanii ardeleni si lacasurile lor de cult".
Organizarea ierarhica a Bisericii s-a facut, inca din primele secole crestine, dupa tari si provincii: episcopii unei provincii (tari) se grupau sub conducerea episcopului din capitala (metropola) provinciei, asa incat provincia politica determina si provincia bisericeasca. Aceasta a fost "directiva canonica" cu care s-a inarmat episcopul Andrei Saguna atunci cand a intocmit numeroase memorii catre Curtea de la Viena, solicitand restaurarea vechii Mitropolii a Transilvaniei, desfiintata in 1701. Imparatul a inteles pana la urma cum functioneaza traditia organizarii pe provincii a Bisericii ortodoxe si a aprobat reinfiintarea Mitropoliei in 1864, dar nu la Alba Iulia, unde functionase anterior, ci la Sibiu. Pastorirea lui Saguna in cadrul acesteia s-a bucurat de exceptionale infaptuiri, intre ele remarcandu-se crearea a 800 de "scoli poporale", infiintarea unor licee romanesti si a Institutului teologic-pedagogic din Sibiu, infiintarea Asociatiei Astra, initierea ziarului "Telegraful Roman", care apare si azi etc.
In mod regretabil, urcarea recenta in jiltul sagunian a episcopului de Caransebes, Ips Laurentiu Streza, a trezit, dupa cum se stie, mare tulburare in sanul clerului ortodox roman. Din fericire, noul mitropolit s-a ferit sa se amestece in disputele create, trecand cu vederea chiar peste faptul ca sapte episcopi din Transilvania cad in pacat si nu-l pomenesc in slujbele lor, cum s-ar cuveni potrivit canoanelor. Ignorand cu gratie si cu o demnitate cu adevarat saguniana scandaloasele intrigi venite de la Cluj si Alba Iulia, care poarta, din nefericire, binecuvantarea Patriarhiei din Bucuresti, Inaltul Laurentiu si-a