PRINTUL BANCOVEANU SI MARCEL PROUST Printul Brancoveanu l-a cunoscut la Paris pe Marcel Proust. Si doar plecarea lui in Romania a reusit sa rupa prietenia lor.
Mihai Constantin Basarab Brancoveanu si-a petrecut copilaria la Paris si la vila Bassaraba din Amphion, unde familia cumparase si renovase resedinta de vacanta a contelui Walewski, varul Imparatului Napoleon III. Dupa ce si-a luat Bacalaureatul, Printul Brancoveanu a venit in Romania si si-a facut stagiul militar intr-un regiment de artilerie, iar dupa terminarea lui a trecut cu succes si examenul de sublocotenent in rezerva. S-a intors apoi in Franta, pentru a-si termina instructia si educatia, si a studiat la Colegiul Janson de Sailly (1897-1898).
"PRINTI LITERATI". Mama sa, Printesa Rachel (Ralu) Basarab-Brancoveanu, organiza la Paris reuniuni literare si muzicale iar Printul Constantin a crescut in preajma unor mari oameni de cultura: Anatole France, Ernest Renan, Pierre Loti, "Basile" Alecsandri, Liszt sau Wagner. Providenta a facut ca familia Brancoveanu sa-l intalneasca pe Marcel Proust: familia Proust locuia pe Str. Courcelles, la nr. 45, iar la nr. 49 statea o verisoara a Printesei Rachel de Brancoveanu. Proust incepe sa viziteze Villa Bassaraba inca din 1893 si leaga o stransa prietenie cu fratii Basarab Brancoveanu. Fascinat de lumea care le traversa saloanele, ii numeste "rasa de printi literati", inspirandu-se si de aici pentru a crea "In cautarea timpului pierdut".
REVISTA. In 1902, Printul Brancoveanu editeaza si conduce la Paris revista "La Renaissance Latine", in jurul careia reuseste sa grupeze cele mai distinse personalitati din literara franceza. Lui Proust ii ofera o rubrica, unde urma sa apara, de altfel, si traducerea din engleza in franceza a "Bibliei de la Amiens" (n.r. - atunci cand i-a inapoiat manuscrisul, i-a scris lui Proust: "Cum te-ai descurcat, Marcel? Nu stii