In ultimii trei ani, distanta dintre preturile maxime si minime ale produselor alimentare din retelele europene de retail s-a diminuat cu mai mult de 20 de procente. Peste tot in Europa, produsele alimentare se ieftinesc vazand cu ochii. Piata norvegiana ramane cea mai scumpa de pe continentul european. Laptele, carnea sau pastele sunt in Oslo cu aproape o treime mai scumpe decat media Uniunii Europene. Un studiu al AC Nielsen a mai relevat si alte evolutii interesante in ceea ce priveste
In ultimii trei ani, distanta dintre preturile maxime si minime ale produselor alimentare din retelele europene de retail s-a diminuat cu mai mult de 20 de procente. Peste tot
in Europa, produsele alimentare se ieftinesc vazand cu ochii.
Piata norvegiana ramane cea mai scumpa de pe continentul european. Laptele, carnea sau pastele sunt in Oslo cu aproape o treime mai scumpe decat media Uniunii Europene. Un studiu al AC Nielsen a mai relevat si alte evolutii interesante in ceea ce priveste sectorul alimentar european. De pilda, Grecia, una dintre cele mai sarace state din UE, inregistreaza un nivel similar al preturilor cu Suedia, o campioana a bunastarii europene. Aparent surprinzator, in Germania, preturile bunurilor alimentare sunt cu circa 15 procente mai mici raportate la media europeana. Acest fapt se explica prin marimea pietei germane, care ii motiveaza pe producatori sa reduca puternic preturile.
Preturi sub media europeana se mai inregistreaza in Olanda (cu 14% mai mici), Spania (-11%), Italia (-9%) si Belgia (-8%). Dupa Norvegia, in topul pietelor scumpe se regasesc Danemarca, unde produsele alimentare sunt cu aproape 20 la suta mai scumpe fata de media europeana, Finlanda (+11%), Elvetia (+10%) si Marea Britanie (+4%).
Introducerea monedei unice europene a condus la uniformizarea pret