Calatorie in lumea fermecata a padurii. Se spune ca in noaptea Sfanta a Craciunului, Dumnezeu le dezleaga animalelor graiul, lasandu-le sa vorbeasca intre ele. Sa stea la taifas.
Dusmania se uita, vulpea vorbeste cu ursul, ariciul cu jderul si lupul cu caprioarele... Sa fie adevarat, sau doar o simpla poveste de adormit copiii, una din povestile urzite in mod special, pentru ca in preajma Sarbatorii Craciunului sa ne amintim ca miracolul Nasterii este al intregii naturi? Pruncul Sfant nu se intrupeaza doar pentru oameni, ci si pentru pasari si licurici. Si ele au nevoie de bunatate, de ingaduinta si ocrotire, de iubirea pe care Domnul a pus-o in tot ce e viu. Dar oare cum se sarbatoreste Craciunul in intunecimea friguroasa a padurilor? Ce pun iepurii si bursucii pe masa? In casuta lor arde focul? Craciunul lor e sarac sau bogat?
Pentru a gasi raspuns la atatea intrebari, ne-am adresat unei pasionate iubitoare de animale: doamna Georgeta Motea, profesor si biolog la Gradina Zoologica din Bucuresti.
"Cand nu sunt hartuite de oameni,
animalele traiesc in pace si armonie"
- Sunteti profesoara si mare iubitoare de animale. Va punem, deci, o intrebare de nota zece: ce fac animalele in preajma Craciunului?
- Animalele fac ce fac de cand lumea: daca habitatul nu le este distrus si nu sunt haituite de oameni, traiesc in pace si armonie. Mananca, alearga, se joaca, dorm. Iar intr-o padure linistita si sanatoasa, in care omul nu intervine brutal, vom gasi imagini ca in povesti: caprioare rozand lastari inca verzi, porci mistreti scormonind dupa jirul dulce ingropat sub omat, veverite mancand multumite alunele adunate in scorburile copacilor, poate niste pui de lup lingand flamanzi boturile parintilor intorsi de la vanat. Si daca ne vom continua explorarea, o sa dam peste o vizuina cu un culcus cald si moale din frunze si muschi,