27 octombrie - Odesa. Concertul a avut loc intr-o sala a unui spital de recuperare pentru copii. Dupa spectacol, am vizitat orasul, dupa care ne-am indreptat spre satul Borisovca. Aici isi desfasoara activitatea asociatia culturala a romanilor „Valul lui Traian", al carei presedinte este Nicolae Iacob Mosu.
Am abordat impreuna cu acesta tema romanismului si a legaturilor culturale romano-ucrainene, aflind ca, in luna iunie, asociatia a participat la a XI-a editie a Deniilor Eminesciene, care a fost tinuta la Iasi si ca, in septembrie, asociatia a luat parte la serbarea implinirii a 120 de ani de la vizita lui Mihai Eminescu in orasul Odesa.
Un alt membru respectat al satului Borisovca este preotul Nicodim Caraus. Biserica „Sfinta Parascheva" a fost restaurata si renovata prin eforturile parintelui Nicodim, iar slujbele se tin in limba romana.
Un pas urias facut pe drumul libertatii, al spiritualitatii si credintei, tinind cont ca, in urma cu cinci-sase ani, oamenii satului au darimat biserica, puternic influentati de cei care ii manipulau si incercau sa-i convinga ca biserica este o expansiune inspre ei a romanismului.
M-am intors in Romania pe 29 octombrie, pentru ca spectacolul de muzica traditionala romaneasca, ce urma sa aiba loc in Satu Nou - Sarata, a fost, si acesta, interzis de oficialitatile Primariei.
Securitatea ucraineana strica reportofoane
Scopul calatoriei mele in regiunea Odesa, din Ucraina, a fost acela de a mentine legatura cu romanii de acolo. Am reusit acest lucru, desi am intimpinat mari greutati, mai ales din partea oficialitatilor ucrainene. Chiar si romanii s-au ferit sa stea de vorba cu mine... Consulii romani de la Odesa, Nicolae Toca si Marin Segau, nu au binevoit sa vorbeasca deschis despre a