Dupa experienta FNI, Romania se afla pe ultimele locuri in ceea ce priveste investitiile in fonduri mutuale. Si asta, in principal, datorita lipsei de informatii cu privire la mecanismele unor astfel de organisme. Inainte de a investi intr-un fond mutual, orice potential investitor ar trebui sa cunoasca raspunsurile la cateva intrebari-cheie. Aceste raspunsuri pot fi gasite in prospectul fondului - un document pe care toate fondurile sunt obligate, prin lege, sa il puna gratuit la dispozitia investitorilor. Expertii de la KD Investments Romania, companie care administreaza KD Maximus, ne-au explicat mai exact care sunt aceste intrebari.
Strategie si abordare
Obiectivul fondului trebuie sa se suprapuna cu obiectivul personal. Daca propriile obiective se modifica in timp, se impune o reevaluare a investitiilor urmata de actionarea in consecinta.
In cazul investitiilor pentru acumulare, obiectivul este cresterea valorii investitiei pe termen lung. In investitiile pentru venit, obiectivul principal este asigurarea unui flux regulat de castiguri periodice rezultate din investitia facuta. In ceea ce priveste investitiile pentru stabilitate, scopul final este protejarea investitiei impotriva eventualelor pierderi.
Nici o investitie nu poate maximiza simultan cele trei obiective. Abordarile fondurilor sunt diferite, accentul fiind pus pe un obiectiv anume, sau se incearca stabilirea de prioritati in randul acestora.
Fiecare fond de investitii prezinta investitorului o gama de instrumente pe care le poate achizitiona, modul de selectie al acestora, tipurile de instrumente financiare spre care sunt orientate preponderent investitiile, precum si practicile investitionale utilizate in vederea atingerii obiectivelor fondului. Strategia de investitii a fondului se afla in stransa legatura cu obiectivele fondului.
Risc si rec