Creditul in lei s-a ieftinit sensibil in octombrie, dobanda medie pentru imprumuturile noi acordate clientilor individuali coborand cu 2,2 puncte procentuale, pana la 15,6% pe an.
Marjele de castig ale bancilor au inregistrat de asemenea o ingustare, de 1,2 puncte procentuale, pana la 10,2%. Din octombrie trecut pana in septembrie marjele se ingustasera cu numai 1,9 puncte procentuale, in conditiile in care bancile au fost atente sa preceada fiecare ieftinire a creditului cu micsorari ale dobanzilor platite la depozite.
Diminuarea marjelor din octombrie a aparut in conditiile in care dobanzile la depozite au coborat cu numai un punct porcentual, pana la 5,4% pe an. Bancile incearca astfel sa diminueze costurile atragerii de resurse in lei, desi scaderea dobanzilor a afectat economisirea in lei, soldul depozitelor stagnand in octombrie.
La niveluri de 5,4% pe an dobanzile platite nu au nici o sansa sa acopere deprecierea banilor pe perioada de constituire a depozitelor, in conditiile in care pentru anul acesta se anunta o depasire a tintei de 8,5%, iar analistii asteapta pentru anul viitor o crestere a preturilor de 6%.
Ieftinirea creditului a fost determinata in special de intensificarea concurentei pe acest segment, dupa ce majoritatea bancilor din sistem au fost nevoite sa sisteze, cel putin temporar, acordarea de finantari in valuta, o data cu intrarea in vigoare a normelor BNR la sfarsitul lui septembrie. Scaderea vine dupa ce a fost nevoie de cinci luni (din mai pana in setembrie) pentru ca dobanda sa coboare cu un punct procentual.
Dobanda la creditele in euro a urcat usor, la 9,2% pe an, iar la dolar a stagnat la 9,4% pe an . Creditul in lei s-a ieftinit sensibil in octombrie, dobanda medie pentru imprumuturile noi acordate clientilor individuali coborand cu 2,2 puncte procentuale, pana la 15,6% p