Guvernul a decis sa aprobe contractul de privatizare al Bancii Comerciale Romane. Intrunit duminica intr-o sedinta extraordinara Executivul a aprobat, prin Hotarare de Guvern, forma finala a contractului de vanzare-cumparare a pachetului de actiuni detinut de stat la Banca Comerciala Romana SA. Documentul a fost inmanat, ieri, firmelor Erste Bank (Austria) si Millenium (Portugalia), urmand ca cele doua banci sa prezinte la 20 decembrie ofertele finale pentru preluarea BCR, a anuntat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.
Ofertele celor doua banci vor fi deschise la 20 decembrie, astfel incat contractul de privatizare sa fie semnat o zi mai tarziu, la 21 decembrie.
Autoritatile vor anunta doar oferta depusa de firma care va fi aleasa drept castigatoare a procesului de vanzare. "Privatizarea BCR a intrat in linie dreapta. Credem ca aceasta formula de contract imbina interesele tuturor, ale investitorului strategic, ale statului roman, ale institutiilor financiare internationale si ale actionarilor minoritari", a mai spus Vladescu. Erste Bank (Austria) si Millennium (Portugalia) au fost selectate pentru ultima etapa a procesului de privatizare si invitate sa inceapa negocieri finale.
Initial Autoritatea Nationala pentru Valorificarea Activelor Statului a ales, dupa prima preselectie zece firme care au fost considerate potrivite pentru a achizitiona BCR. Astfel Banco Cmercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa, Deutsche Bank AG, Erste BANK AG , Dexia, KBC, BNP Paribas si Fortis s-au aflat in cursa pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni de la Banca Comerciala Romana. Dupa cea de-a doua preselectie, in joc au mai ramas Erste Bank si Banco Comercial Portugues.
Din structura actionariatului BCR fac parte, din 2004 si doua structuri europene: BERD si IFC. Acest lucru a facut ca pretul initial a BCR sa creasca pana