Pentru ca Regia Nationala a Padurilor a scos pe piata anul acesta doar 133.000 de brazi, oferta pomilor de Craciun autohtoni este cat se poate de scazuta.
Au aparut in schimb o sumedenie de variante, de la brazii cu dungi argintii pe ace pana la cei complet argintii, importati din Danemarca. In ciuda pretului ridicat, cu circa 50 la suta mai mare decat cei romanesti, brazii din import sunt foarte cautati de romanii cu bani, pentru ca se pare ca anul acesta se pune accent pe brazii de calitate.
16 lei, pretul la ocoalele silvice
De la an la an, Regia Nationala a Padurilor scoate tot mai putini brazi pe piata, de Craciun. Anul acesta a oferit spre vanzare, catre populatie si agenti economici, 133.000 de bucati.
Preturile la poarta ocoalelor silvice sunt aproximativ aceleasi cu cele din anul 2004, fiind cuprinse intre 7 lei la pomii de Craciun cu inaltimea intre 0,7m-1,3 m si 21,5 lei la cei cu inaltimea intre 2,01 m si 3,00 m, speciile brad si molid. De exemplu, un exemplar din specia brad cu inatimea intre 1,31 si 2,00 m costa 16 lei. Preturile nu includ TVA si in nici un caz nu asa vor ajunge in piete. Pentru evitarea tentativelor de specula, persoanelor fizice nu li se vor elibera mai mult de 5 bucati pomi de Craciun/solicitant.
Potrivit datelor MAPDR, pe langa pomii furnizati de RNP, circa 65.000 de brazi sunt vanduti de catre structurile private. In Piatra-Neamt, de exemplu, am gasit o oferta de brazi intre 1 si 3 m, la un pret mediu de 15 RON.
Mai multi brazi din import
Necesarul de brazi de Craciun este estimat la circa 400.000 de bucati, ne-a declarat Marian Stoicescu, presedinte al Consilva. Pentru ca Romsilva si ocoalele silvice private nu asigura nici jumatate din cereri, o mare amploare a capatat-o, in ultimii ani, importul de brazi. "Anul acesta se pare ca sunt mai multi brazi din import