La intilnirea cu Ungureanu, Ghaddafi s-a interesat de cum mai arata azi Bucurestiul. La rindul sau, Bucurestiul spera sa-i reincalzeasca amintirile lui Ghaddafi si sa reia relatiile economice.
Ghaddafi pare sa-si fi amintit de vizitele de dinainte de 1989, de vinatorile de prin padurile romanesti. Semnificativ e si cadoul oferit lui Ghaddafi de Mihai Razvan Ungureanu, un pumnal vinatoresc.
Intrebarile lui Ghaddafi, "Ce mai face Romania? Ce mai face presedintele?", tradeaza modul de gindire al despotului libian - Tara si Liderul, dar si o oarecare nostalgie impartasita de libienii obisnuiti. Amintirea „prieteniei intre popoare" depaseste cele trei bariere ale fortaretei Bab Azizia, in care locuiesc Ghaddafi si apropiatii sai si e de gasit printre oamenii de rind.
Multi iti spun cum au fost tratati cind erau copii de doctori romani sau de focoase asistente medicale venite din Romania.
A trece strada e o aventura la Tripoli. Putine treceri de pietoni. Se circula nebuneste si, mergind intr-o masina condusa de un libian, te intrebi daca aceasta tara are un Cod Rutier. Aproape toate automobilele sint accidentate. Nu au urme de ciocnire decit cele recent cumparate.
In centrul orasului e inca spinzuratoarea, dar, spun localnicii, spectacolul pedepsirii publice a fost oprit cu ani in urma.
Ce cauta Romania in Libia?
Vazind peste tot portretul lui Ghaddafi, sau spinzuratoarea nedesfiintata inca, sau agenti plasati prin intersectii, te intrebi ce cauta Romania aici, de ce vrea Basescu sa se intilneasca cu Ghaddafi? In primul rind, Romania vrea contracte economice, raspund oficialii.
Bucurestiul crede ca reincalzind fosta relatie strinsa cu regimul de la Tripoli (in fond, o mostenire a lui Ceausescu) isi poate asigura accesul pe piete care au fost pierdute, din nordul Africii, piete asup