"In octombrie, economisirea la banci, in raport cu creditarea, a ajuns la zero, iar in noiembrie acest derapaj a continuat. Este o tendinta periculoasa, pe care bancile vor trebui sa o stopeze la inceputul anului viitor. Practic, e vorba despre un cerc vicios.
Pe de o parte, concurenta imi spune ca, daca vreau sa dau credite mai bune, trebuie sa las jos dobanzile, iar, pe de alta parte, sa dau dobanzi mai atractive in primavara ca sa atrag economisirea", a remarcat Petru Rares, presedinte al Institutului Bancar Roman (IBR).
Conflict cu BNR
El a recunoscut ca, in acest moment, exista un conflict conturat intre BNR, care monitorizeaza inflatia si cere temperarea cererii interne pentru credite si bancile comerciale, al caror scop principal il reprezinta obtinerea profitului. "Oamenii vor ca banca sa fie sigura, flexibila si sa le ofere o dobanda buna. Din pacate, in Romania diversitatea produselor bancare inca nu este extraordinara.
Inca nu exista credite pentru elevi, ca in tarile vestice, pe ideea ca acesti copii sa fie fideli bancii atunci cand se vor maturiza", a remarcat Andreas Maragkoudakis, director general al Bancii Romanesti.
O cercetare a IBR, executata pe 40 de manageri care activeaza in sector, a relevat faptul ca acestia sunt constienti ca, dupa privatizarile Bancii Comerciale Romane (BCR) si Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), competitia se va accentua in tara noastra. "Din pacate, estimarile bancherilor din Romania nu s-au dovedit prea realiste.
Daca ar fi sa adunam cotele de piata pe care acestia au declarat ca le vor obtine anul viitor, am ajunge la un total care depaseste de trei ori 100%", a remarcat Rares.
Inflatia, data peste cap
Presedintele IBR a atras atentia