Administratia locala incearca sa gaseasca o modalitate de a aduce in legalitate comerciantii de sticlarie, cu atat mai mult cu cat acestia sunt numerosi, iar vanzarea de sticlarie este singura lor sursa de venit. Au existat cateva discutii intre comercianti si organele de ordine, dar nu s-a ajuns la un consens.
Persoanele care vand sticlarie la marginea drumului, majoritatea de etnie roma, fara alta ocupatie, nu se arata dispuse sa intre in legalitate. "Dupa ce am venit in Turda, m-a socat prezenta «sticlarilor». M-a intrigat prezenta comerciantilor pe marginea drumului.
Peste tot erau indivizi cu pahare, cu vaze, cu obiecte din sticlarie", a declarat noul comandant al Politiei Turda, comisarul Marcel Bogdan. Acesta si-a propus sa schimbe imaginea orasului si sa descurajeze comertul ilicit. "Facem actiuni politienesti pentru descurajarea acestora, confiscari, aplicari de sanctiuni.
Sunt semnale ca numarul comerciantilor a scazut considerabil in ultima perioada", a afirmat Bogdan. Actiunile indreptate impotriva comertului stradal ilicit se realizeaza zilnic, de doua luni. Exista si zile in care verificarile s-au realizat de mai multe ori. "Amenzile sunt mici, dar am optat pentru confiscari pentru ca, prin masurile pe care ni le confera Legea nr. 12/1990, noi descompletam seturile, iar pe cel care vinde il descurajam, ii luam obiectul muncii. Asta este ideea", a explicat comandantul Politiei Turda.
Impotriva magazinelor de desfacere
Administratia locala a incercat sa gaseasca solutii pentru rezolvarea situatiei. "Fenomenul nu este specific numai Turzii. Am vazut ca exista aceasta activitate si in alte localitati, de exemplu in Sighisoara.
Solutia pentru care optez este sa incercam sa cream un cadru legal pentru desfasurarea ace