Romanii au capatat faima de "baieti rai" ai internetului din cauza sutelor de tepe online ce isi au originea in tara noastra. Romania a devenit "celebra", cel putin in Europa, din cauza sutelor de tepe trase "online". O indeletnicire practicata chiar si de un politist si un fost ofiter SRI.
In ultimii ani, Romania a devenit un adevarat centru al acestor tranzactii ilegale. Cei care cad cel mai des prada escrocilor romani sunt americanii, australienii, englezii si francezii. Naivitatea lor este platita adesea cu zeci de mii de euro sau de dolari, bani care sunt virati in baza unor contracte fictive. Oferta este reprezentata de computere de ultima generatie, de masini luxoase si de obiecte de arta. Retelele care actioneaza pe aceasta linie sunt foarte complexe. Conducerea Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (DGCCOA) din cadrul IGPR afirma ca la acest tip de infractiuni judetul Valcea si Bucurestiul sunt fruntase. Topul este continuat insa de localitati importante ca Timisoara, Iasi si Craiova. Surse din cadrul IJP Valcea au confirmat de curand ca au descoperit un nou mod de "miscare" a hackerilor. Cu toate acestea, oamenilor legii le este greu sa tina pasul cu ei. Din ce se cunoaste, hackerii comanda acte de identitate false, inclusiv pasapoarte. Ulterior, se stabilesc in strainatate, unde asteapta obtinerea rezidentei. Intre timp, "baietii rai" isi cumpara locuinte pe nume fictive, locatii de unde se si fac unele tranzactii.
FBI, PE FAZA. Arhiva arata ca, in ultimii ani, numai doi hackeri romani au ajuns sa fie cercetati de FBI pentru fraude pe internet. Cei doi infractori au reusit sa patrunda in baza de date a unor firme de prestigiu din SUA, de unde "au cumparat" componente de calculatoare. Timp de trei ani au reusit sa dezvolte o adevarata retea de distributie. Specialisti in astfel de infractiuni, romanii au avut grija