Ponderea produselor dupa care se calculeaza inflatia din 2005 a fost modificata considerabil fata de 2004. Institutul National de Statistica a scazut ponderile acelor produse care s-au scumpit cel Ponderea produselor dupa care se calculeaza inflatia din 2005 a fost modificata considerabil fata de 2004. Institutul National de Statistica a scazut ponderile acelor produse care s-au scumpit cel mai mult anul acesta, pentru ca inflatia sa nu ajunga la un nivel prea indepartat de tinta anuntata. Asa se face ca preturile energiei electrice, gazelor si gigacaloriei, cu toate ca s-au majorat semnificativ anul acesta, nu au influentat cresterea inflatiei atat de mult cum ar fi facut-o anul trecut.
Pentru ca au avut o pondere mai mica in cosul zilnic fata de anul trecut, utilitatile, alimentele si serviciile, adica principalele categorii unde s-au inregistrat cresteri de pret semnificative, s-au reflectat mult mai slab in rata inflatiei. S-a creat iluzia ca, per ansamblu, scumpirile nu au fost chiar atat de mari cum se plang romanii. Populatia a trebuit sa suporte anul acesta cresterile in serie de preturi la energie electrica (+11%), gaze (+40%) si gigacalorie (+20%), dar acum, la 11 luni, i se comunica o medie a tuturor scumpirilor - inflatia - de. 8,1%. Daca Statistica ar fi pastrat aceiasi coeficienti de ponderare, inflatia anualizata ar fi depasit cu mult nivelul de 8,5%, ajungand - dupa unii analisti - chiar dincolo de 11%.
Utilitatile: pondere in scadere, preturi in crestere
Anul acesta, ponderea detinuta de energia electrica, gaze si incalzirea centrala in calculul cosului zilnic a scazut cu 30 de unitati. Un coeficient de ponderare la nivelul celui de anul trecut ar fi influentat pe masura rata inflatiei. Recent, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a vazut nevoit sa recunoasca ca inflatia de la sfarsitul anului "ar putea depasi cu putin 8,5