De la 1 ianuarie, pretul gazelor din import va fi din nou majorat cu pana la 15%, la o medie de 280 de dolari pe mia de metri cubi, iar pretul gazelor naturale din productia interna trebuie sa creasca pe parcursul anului viitor cu 25 de dolari pe 1.000 de metri cubi, conform angajamentelor asumate. ANRGN urmeaza sa anunte maine noile tarife la gaze naturale, insa cifra care circula deja este de 16-17 procente.Dupa ce acum cateva zile oficialii Distrigaz Nord au anuntat ca ar putea incheia acest an cu pierderi, estimate la 100 milioane lei, ieri a venit randul celor de la Distrigaz Sud sa anunte acelasi lucru. Cauza ar fi faptul ca preturile finale ale gazelor naturale furnizate catre consumatori captivi nu au crescut in concordanta cu evolutia costurilor de achizitie.
Directorul general al Distrigaz Sud, Bernard Arnaud, a admis ieri ca anul va fi incheiat cu pierderi, dar nu a precizat o suma exacta. "Din trei motive cumulate vom avea o pierdere financiara. Primul este acela ca preturile finale nu au respectat costul de furnizare. O a doua cauza este plata in avans a furnizorilor de gaze naturale, iar al treilea motiv este ca am constituit provizioane pentru creante (n.r- facturile ramase neachitate)", a declarat Arnaud, precizand ca provizioanele constituite se ridica la circa 50 milioane de lei (circa 13 milioane euro) pentru 2005. Cu toate acestea, anul viitor, Distrigaz Sud va investi circa 90 milioane euro in reabilitarea si extinderea retelelor de distributie a gazelor naturale sau alte proiecte, suma fiind cu 20 milioane euro mai mare celei alocate in 2005.
"Aproximativ 50 de milioane de euro vor merge pentru reabilitarea a aproape 500 de kilometri de conducte", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, directorul general adjunct pe probleme de dezvoltare, Dan Pantilie. Compania a incheiat luni un contract de furnizare pentru gaze din import pa